Despre Bere

 

Ce este berea ?

Berea este o băutură alcoolică obținută prin fermentatia a patru (4) produse naturale:

1. Drojdia de bere
2. Malț
3. Hamei
4. Apă.

– Concentratia de alcool a berii este de in jur de 5%;
– Berea fără alcool are între 0 și 0,5% alcool;
– Temperatura optima de consumat a berii este cuprinsă între 6 și 8 °C.

De obicei energia berii provine din grâne (ce capteaza energia solară), dar poate veni și din energia cartofilor sau a mazării, oricum calitatea superioară provine din cereale.

Se poate spune că și băutura japoneza Sake se poate încadra oarecum în definiția berii.

Bineinteles ca în Rusia, berea se încadrează oficial la categoria băuturilor non-alcoolice :).

 

Istoria Berii

In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca berea a apărut acum circa 6.000 de ani. A fost practic auto-produsă, venind cel mai probabil de la o bucată de pâine care s-a udat accidental și a început să fermenteze –  de unde a apărut si procesul de fermentare – fiind apoi observată de omul care a si gustat-o si a repetat controlat femnomenul, ajungând mai tarziu intr-o calitate mai bună si tot mai bună.

Această descoperire a avut loc de mai multe ori si in mai multe locuri în istoria omenirii, așa că nu se poate stabili cu certitudine unde anume a fermentat pentru prima data berea.

Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3.500-2.900 Î.Hr., au fost descoperite de curând în Tepe, Mesopotamia (astăzi în Iranul de vest).

Unii cercetători, studiind un număr mare de texte antice cât și texte târzii, au ajuns la concluzia că în antichitate exista o legătură strânsă între coacerea cerealelor și fabricarea berii. Coacerea cerealelor este până in zilele noastre un moment important în procesul de fabricare a berii.

Se pare că berea era asemănătoare unei grăsimi vâscoase de culoare închisă, fără să conțină o cantitate mare de alcool, însă foarte hrănitoare. Datorită gustului deosebit, brea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregătire a berii și cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost găsit in mormintele in care s-au păstrat rămășițe de alimente și bere. Calitatea acestora depinde de zahărul necesar pentru procesul de fermentație.

În zilele noastre, pentru ușurarea procesului semințele se pun la uscat, obținăndu-se astfel malțul. Malțul se fierbe, se strecoară și se adaugă drojdia. Conform rețetei tradiționale, pentru obținerea unei drojdii naturale se prepară un aluat din făină de grâu, iar aluatul se pune la copt până când mijlocul se întărește, după care, bucățile din aluatul copt se puneau într-un decoct de malț pentru pregătirea berii.

În toată lumea se îmbuteliază astăzi peste 20.000 de tipuri de bere în 180 de feluri, de la bere normală sau bere blonda la bere slab alcoolizată, pils, amară, cremă de bere, berer bruna / Guiness și bere neagră.


Berea Nenea Iancu

Berea Nenea Iancul la Beraria Nenea Iancu Bucuresti

Acum la sticlă si la halbă – Berea Nenea Iancu

S-a anunţat recent apariţia celor două sortimente de bere Nenea Iancu în versiunea îmbuteliată la sticlă de 50 cl, berea Blonda Specială si berea alba Nefiltrată! Eticheta are o culoare bej-gălbui unde intâlnim privirea pătrunzătoare şi critică a lui Nenea Iancu (cunoscutul scriitor şi expert degustător de bere)… serios, elegant, domnul tipic al perioadei interbelice Bucureştene.

În ceea ce priveste aroma, gustul şi textura, acesta bere si-a câstigat deja atât prestigiul la nivel national cât şi international, găsindu-şi locul bine-meritat în galeria onorabilă a Weizen-ului Bavarez-German,  “O bere cu prinţipuri” asa cum stă scris logo-ul său, o bere care ne onoreză, chiar dacă nemţii o fabrică pentru România, pentru toti românii iubitorii de bere şi nu numai!

Hai Noroc !

Berea Nenea Iancu servita la Beraria Nenea Iancu din Str Covaci Nr 3 Bucuresti Centrul Vechi

Producător: Memminger Brauerei GmbH, GERMANY

Stil: Weizen

ABV: 5,1%

Culoare: portocaliu tulbure.

Spumă: moderată la suprafaţa continutului ce se menţine.

Carbonaţie: medie, usoare urme de “dantelă”.

Aroma: pâine, drojdie de calitate, boabe de cereale, aspecte fructate de citrice si in special de banane, conformaţie dulceagă.

Gust: Structura de bază medie, medie astringentă, textură spumoasă şi putin aspră. Aspecte de malţ, boabe de grâne, drojdii, citrice, banană şi vag de condimente uscate. Finish de scurtă intensitate, acrişor-fructat. Un Weizen real cu suficiente “prinţipuri” ce nu poate fi refuzat…

Resultatul: O foarte buna bere Weizen…


English:

German-Romanian Weizen !

Producer: Memminger Brauerei GmbH, Germany Style: Weizen ABV: 5,1%

Color: Cloudy orange look.

Carbonation: Average.

Taste:  Average head, persistent Some lace traces are present.

Nose: bread, grains, yeasts, fruits (citrus and banana feel).

– Average body, spritzy-like texture, malt, yeasts, grains, bread, banana and some spices.

– Short intensity finish, a little sour and fruity.

Result: A very good Weizen beer…


DEGUSTATORII profesionisti de BERE si-au exprimat opiniile chiar la Beraria Nenea Iancu din Str Covaci Nr 3

Specialistii in domeniul berii au degustat oferta Berariei Nenea Iancu si si-au scris impresiile:

 

BEREA DRAUGHT (DRAFT)

 

Berea Nenea Iancu – Blonda Speciala

Berea Nenea  Iancu Blonda Speciala

 

Berea Nenea Iancu – Alba Nefiltrata

Berea Nenea Iancu Alba Nefiltrata

 

Bere Paulaner Hefe-Weissbier

Bere Draught Paulaner Hefe Weissbier

 

 

Berea la Sticla

Berea Nenea Iancu – Blonda Speciala

Berea Nenea Iancu - Blonda Speciala - la sticla

 

Bere Nenea Iancu – Alba Nefiltrata

Berea Nenea Iancu Alba Nefiltrata la sticla

 

 

Bere Paulaner Hefe-Weissbier – la Sticla

Bere Paulaner Hefe Weissbier la sticla

 

Bere Paulaner Original Munchner

Bere Paulaner Original Munchner

 

Bere Paulaner Dunkel

Bere Paulaner Dunkel la sticla

 

Bere Paulaner Salvator

Bere Paulaner Salvator la sticla

 

 


 

Stiati că  berea  vă  impulsionează să faceti sex cu persoana in companie de la prima întâlnire ?

Fata care bea bere vrea sa faca sex

Persoanele care consuma bere au mai multe șanse să facă sex de la prima întâlnire, în timp ce pasionații de filme de groază sunt mai predispuși la a avea o relaţie de lungă durată, conform fondatorului unei reţele de socializare.

Christian Rudder, absolvent Harvard şi fondatorul site-ului OKCupid, a analizat profilurile şi interacţiunile a sute de milioane de utlizatori şi a ajuns la concluzia că binecunoscuta si consumata berea, este un indicator relevant asupra disponibilităţii unei persoane de a face sex la prima întâlnire.

Mai mult decât atât, Christian Rudder susţine că cele trei întrebări prin care poţi determina dacă o persoană este dispusă să intre într-o relaţie de lungă durată sunt:

“Nu-i aşa că ar fi plăcut să locuim pe o barcă?”,

“Îţi plac filmele de groază?”

şi

“Ai călători singur în străinătate?”.


 

 

2 comentarii

  1. marius puscas - 22/05/2018 16:27

    Buna ziua,

    Puteti sa-mi spuneti care este distribuitorul berii Nenea Iancu in Cluj?

    Multumesc

    Reply
  2. mircea crisan - 23/05/2023 07:52

    Traiasaca Berea, de atatea si atatea ori nelipsita!

    Reply

Comenteaza